Chci demo
ESG

ESG reporting #4 Jak s nefinančními reporty pomůže MES?

Jdeme do finále! Díky předcházejícím dílům našeho seriálu o ESG reportingu znáte nezbytné informační minimum i průřezové a tematické standardy. Dnes ságu o nefinančním reportingu zakončíme praktickými tipy, jak můžete ke sběru požadovaných dat využít MES. Část firem ho totiž bude muset vykázat už příští rok, a proto potřebují sbírat data z toho letošního.

Ale začněme raději drobným opáčkem, ať víte, zda vůbec nebo do jaké míry se v nejbližší době povinnost vykazovat ESG reporting bude týkat i vás.

Kdo musí podat nefinanční reporting v roce 2025? 

První podniky s povinností ESG reportingu za předchozí fiskální rok budou ty, které spadají pod směrnici NFRD. Jedná se o velké společnosti veřejného zájmu, které mají nad 500 zaměstnanců. Jde hlavně o banky a pojišťovny. Půjde také o kotované firmy, které jsou na burze a s jejichž cennými papíry se veřejně obchoduje.

To zní, jako že máte ještě spoustu času, že?

Na jednu stranu ano, protože další vlny přijdou až v letech 2026 (větší firmy) a 2027 (malé a střední podniky), ale to neznamená, že se vás nefinanční reporting vůbec netýká.

Aktuální povinnosti pro malé a střední podniky vyplývající z ESG 

Ačkoliv se malých a středních firem přímá povinnost nefinančního reportingu ještě pár let týkat nebude, měly by požadovaná data sbírat už teď.

Nepřímo totiž budou zapojeny už do první vlny ESG reportingu.

V rámci dodavatelského řetězce (a požadavků na ně kladených od odběratelů) budou muset poskytnout data svým obchodním partnerům, kteří musí v roce 2025 podat nefinanční report za fiskální rok 2024.

A tady přichází na scénu MES.

MES a ESG reporting

Sbírat dat z MESu se vyplatí nejen pro účely sledování a zefektivnění výroby, ale i nefinančního reportingu.

Využití MES pro ESG reporting #1: Energie

Standard ESRS E1 stanoví povinnost zveřejňovat informace o spotřebě energií. A to nejen v absolutní hodnotě celkové spotřeby, ale i v rámci snahy o efektivnějším využívání energetických zdrojů.

S tím vám pomůže rozšiřující modul MES SoftLi – Energy Tracker.

Ten dokáže v reálném čase monitorovat spotřebu elektrické energie na každém stroji zvlášť a zasazovat ji do souvislostí s ostatními daty z výrobního informačního systému.

Na základě toho pak dokážete provést hlubší analýzu a následně udělat daty podložená opatření, která vám sníží spotřebu a zamezí zbytečnému plýtvání energiemi.

Zjistíte například:

  • jestli při prostojích nebo o víkendu stroje spotřebovávají energii, ačkoliv zrovna nevyrábějí;

  • jestli má nějaký stroj vyšší spotřebu než jiný, ačkoliv by měl mít stejnou;

  • jestli jsou někteří lidé energeticky náročnější než jiní, protože se stroji nepracují dostatečně efektivně;

  • kolik energie se spotřebuje na výrobu konkrétního produktu;

  • kolik energie se spotřebovalo na realizaci konkrétní zakázky.

A všechny tyto údaje se vám budou hodit jak pro zefektivnění výroby, tak i ESG reporting.

Využití MES pro ESG reporting #2: Snižování odpadů

Standard ESRS E1 řeší také nakládání s odpady.

S pomocí MES SoftLi, konkrétně modulu Reporting, můžete snadno sledovat množství vzniklého odpadu, NOK kusů nebo zmetků.

Implementací MES systému ale zároveň zavedete principy štíhlé výroby, což povede k odstranění plýtvání.

Výrobu – a to i tu ruční – monitorujete v reálném čase, takže jakoukoliv poruchu zařízení, která může vést ke vzniku zmetků, dokážete odstranit prakticky okamžitě.

Využití MES pro ESG reporting #3: Odměňování zaměstnanců

Tematický standard ESRS S1 ukládá povinnost vykazovat informace o vlastní pracovní síle, tj. zaměstnancích a kontraktorech. Vše musí zároveň splňovat podmínku transparentnosti a auditovatelnosti, aby se dalo zkontrolovat například dodržování:

  • pracovní doby;

  • přiměřené mzdy;

  • stejných odměn za rovnocennou práci.

V modulu Reporting si jednoduše zobrazíte výkon směny i jednotlivých operátorů. Ty pak můžete odměňovat na základě reálných dat z výroby.

Bude to férové a transparentní. Uvidíte to vy, zaměstnanci i všechny zúčastněné strany nefinančního reportingu.

Využití MES pro ESG reporting #4: Propojení s jinými systémy

S nástupem povinnosti vykazovat ESG reporty na scénu přicházejí a jistě i průběžně přicházet budou nové softwarové aplikace a systémy. A MES SoftLi dokáže komunikovat s jinými systémy. Aktuálně jde hlavně o ERP, docházkové systémy nebo CRM, ale úplně stejně nebude problém propojit MES a ESG systém, abyste si mezi nimi mohli jednoduše posílat data a tvorbu reportu si tak výrazně usnadnili.

Další příklady využití MES SoftLi si ukážeme jindy. Třeba ve druhé sezóně seriálu o ESG reportingu.

Vyzkoušejte si, jak vám MES SoftLi pomůže s ESG reportingem

Nezávazně a zcela zdarma. Chtějte DEMO, protože ukázaná platí.