Chci demo
ESG

ESG reporting #2: ESRS a průřezové standardy

Základní vzdělání o nefinančním reportingu jste absolvovali v minulém článku, dnes postoupíme na vyšší dívčí. A detailně si představíme ESRS. Povinné standardy EU, kterým budete muset dříve nebo později přizpůsobit svůj ESG reporting. 

Tyto standardy se dělí na dva typy:

1 Průřezové (obecné) standardy pro ESG reporting

  • ESRS 1: Veškeré postupy a procesy, které musí společnosti v rámci ESG reportingu zavést.

  • ESRS 2: Povinné požadavky na zveřejnění ESG reportingu.

2 Tematické standardy pro ESG reporting

Dělí se do 10 skupin, přičemž 5 spadá pod životní prostředí, 4 se týkají společnosti a 1 je z oblasti vedení podniku. Z těchto standardů ale budete u ESG reportingu kvalitativně i kvantitativně vykazovat pouze to, co je pro váš typ výroby relevantní. Jde o obsáhlé téma, kterému věnujeme samostatný článek.

V tomto se zaměříme pouze na oba typy průřezových standardů.

I Průřezové standardy ESG reportingu: ESRS 1

Obecné požadavky ESRS 1 řeší 10 hlavních témat, souvisejících s postupy a procesy, které musí podniky v rámci nefinančního reportingu zavést. 

Pokud se vás, byť jen vzdáleně, bude týkat povinný ESG reporting, doporučujeme vám nastudovat si alespoň tyto standardy. Začněte s nejdůležitějšími pojmy. ↓

Dvojí významnost

V rámci dvojí významnosti se posuzuje významnost dopadů a finanční významnost. Je nutné vyhodnotit dopady, ale i významná rizika a příležitosti, které s dopady nemusí souviset. 

Podnik je musí identifikovat a posoudit v celém hodnotovém řetězci. To se týká oblastí, kde lze důvodně předpokládat, že příležitosti, dopady a rizika vzniknou.

  • Významnost dopadů: dopady podniku na lidi nebo životní prostředí v krátkodobém až dlouhodobém horizontu v celém hodnotovém řetězci.

  • Finanční významnost: vše, co může mít významné finanční dopady na podnik a je významné pro primární uživatele účetního výkaznictví, tj. poskytovatelé zdrojů danému subjektu.

Hodnotový řetězec

Podnik v rámci nefinančního reportingu podává prohlášení o udržitelnosti, které bude zahrnovat i významné dopady, rizika a příležitosti spojené s podnikem.

Jde o spojení prostřednictvím jeho přímých a nepřímých obchodních vztahů v předcházejících a navazujících částech hodnotového řetězce.

Co byste ještě měli o obecných standardech ESG reportingu ESRS 1 vědět?

ESRS 1 pojednává o všem, co souvisí se způsobem vykazování v nefinančním reportingu.

To zahrnuje například:

  • časové horizonty a vykazování konkrétního období;

  • propojení daného období s minulostí;

  • pokrok oproti referenčnímu roku. 

Najdete v něm také konkrétní informace o tom, jak má vypadat struktura prohlášení o udržitelnosti a jeho propojení s dalšími sekcemi ESG reportingu.

II Průřezové standardy ESG reportingu: ESRS 2

Obecné požadavky ESRS 2 řeší zveřejňování informací, které se vztahují na všechny podniky bez ohledu na jejich pole působnosti a platí pro všechna témata udržitelnosti.

Do ESRS 2 patří zejména požadavky v těchto oblastech:

Správa a řízení podniku

Požadavky na zveřejňování informací, které umožní porozumět postupům správy a řízení, kontroly a postupům zavedených za účelem sledování a řízení otázek udržitelnosti. 

To zahrnuje:

  •  GOV-1 – úloha správních, řídících a dozorčích orgánů, tj. jejich složení, úlohu, odpovědnost a přístupy.

  • GOV-2 – Informace poskytované správním, řídícím a dozorčím orgánům. podniku a otázky udržitelnosti, jimiž se tyto orgány zabývají, jak jsou tyto orgány informovány o otázkách udržitelnosti.

  • GOV-3 – Začlenění výkonnosti související s udržitelností do systémů pobídek

  • GOV-4 – Prohlášení o náležité péči, pochopení postupu náležité péče podniku v souvislosti s otázkami udržitelnosti.

  • GOV-5 – Řízení rizik a vnitřní kontroly v oblasti podávání zpráv o udržitelnosti.

Strategie

Podnik musí zveřejnit informace, které umožní pochopit prvky jeho strategie týkající se otázek udržitelnosti, obchodního modelu a hodnotového řetězce. 

Dělí se do 3 kategorií:

  • SBM-1 – Strategie, obchodní model a hodnotový řetězec. Jaké jsou klíčové prvky obecné strategie podniku: nabízené produkty a služby, klíčové trhy, zaměstnanci, prohlášení, že podnik působí v oblasti fosilních paliv, výrobě chemických látek, zbraní apod.

  • SBM-2 – Zájmy a názory zúčastněných stran. Podnik zveřejní, jaké strany jsou zapojeny, jak jsou zapojeny a za jakým účelem, nebo jak podnik uzpůsobuje strategii, aby zohlednil zájmy zúčastněných stran

  • SBM-3 Významné dopady, rizika a příležitosti a jejich vzájemný vztah se strategií a obchodním modelem. Popis dopadů, rizik a příležitostí, finanční dopady apod.

Řízení dopadů, rizik a příležitostí

Požadavky na zveřejnění informací, jakým postupem firma identifikuje významné dopady, rizika a příležitostí, které podnik na základě posouzení významnosti zahrnul do svého ESG reportingu.

Tolik k obecným standardům pro nefinanční reporting. Ty tematické si rozebereme v příštím díle našeho seriálu o ESG.