Chci demo

Úvod do lean managementu: Co je štíhlá výroba? #2



Definici, historii i hlavní principy štíhlé výroby jsme si představili v předchozím článku. Tento bude zaměřený na obecné způsoby minimalizace plýtvání, druhy plýtvání a vyvrácení jednoho častého mýtu o štíhlé výrobě. A opět nám s tím pomůže zkušený leanař Ivan Řehák, mimo jiné i školitel SoftLean workshopů.

Jak dle štíhlé výroby dosáhnete minimalizace plýtvání?

  • Tím, že budete vyrábět jen to, co zákazník požaduje a co uspokojí jeho potřebu.

  • Tím, že se budete v maximální možné míře věnovat činnostem, které pomáhají změnit zdroje na produkt, za který je zákazník ochoten zaplatit – tedy aktivitám s přidanou hodnotou.

  • Tím, že se budete v minimální možné míře věnovat činnostem, za které zákazník nezaplatí – tedy aktivitám bez přidané hodnoty.

Jaké druhy plýtvání štíhlá výroba nejčastěji odstraňuje?

1) Příliš velké zásoby

Žádné skladování materiálu ani hotových nebo nedokončených výrobků pro strýčka Příhodu. Štíhlá výroba preferuje práci s minimálními zásobami, protože zbytečné skladování znamená zbytečné výdaje. Nemluvě o riziku zastarání těchto zásob, které po delší době uskladnění mohou mít nižší kvalitu i hodnotu.

2) Nadprodukce

Proč byste měli vyrábět na 100 % své výrobní kapacity, když k uspokojení poptávek postačí pouze 75 %? Jedna čtvrtina času stráveného výrobou i jedna čtvrtina všech výrobků bude zbytečně vyplýtvaná. Štíhlá výroba preferuje výrobu na základě reálné poptávky, což snižuje riziko nadprodukce i náklady spojené s uskladněním přebytečných zásob.

3) Prostoje

To, co může být otázkou pár vteřin, se často táhne klidně několik hodin, protože někdo má spoustu jiných starosti, než aby vyplnil krátký formulář nebo zkontroloval jeden stroj.  A vám celou dobu utíkají peníze, jelikož výroba stojí. Štíhlá výroba má za cíl eliminovat prodlevy, výmluvy a chyby lidského faktoru.

4) Nadbytečné pohyby

Proč byste měli chodit monitorovat ruční výrobu osobně, když ji můžete mít pod kontrolou v reálném čase, na dálku a automaticky? Nebo složitě nahánět zaměstnance, místo abyste je snadno zastihli ihned po jejich přihlášení do MES? Štíhlá výroba má jasno – zbytečné pohyby pracovníků je akorát plýtvání časem i penězi.

5) Převoz materiálů

Nadbytečný pohyb lze eliminovat nejen u pracovníků, ale i materiálů a výrobků. Štíhlá výroba apeluje na eliminaci jejich neefektivní přepravy. Ve výrobě, ve skladu i kdekoliv jinde. 

6) Zmetkovitost

Říká se, že je lepší pozdě nežli nikdy. Ale když odhalíte defekty ve výrobě až po dokončení celé várky zmetků, tak si budete trhat vlasy, že jste raději nerazili heslo „čím dřív, tím líp.“

Štíhlá výroba klade důraz na precizní kontrolní mechanismy ve všech fázích výrobního procesu, abyste o možnosti defektu věděli ještě v situaci, kdy mu lze zabránit, nebo jeho odstranění bude levnější než případná likvidace až po dokončení.

7) Přepracování

Podle pravidel lean managementu se nic nemá přehánět. Ani ty dobré úmysly.

„Představte si, že čistíte sklo, i když už čisté. Ale vy chcete, aby se úplně třpytilo, ačkoliv to není vůbec potřeba. Původní čistota byla zcela dostačující a vy jste si akorát přidělali práci navíc,“ vysvětluje Ivan Řehák tzv. overprocessing.

8) Nevyužitá kreativita pracovníků

Operátoři výroby často v praxi narazí na způsob omezení plýtvání, který vás od stolu nenapadne. Proto štíhlá výroba doporučuje aktivně zapojit zaměstnance do průběžného zlepšování procesů. Lean management totiž může vykonávat nejen kravaťák, ale i frajer od pásu.

Celou dobu mluvíme pouze o snižování, omezování a minimalizaci.

Je ale zapotřebí zdůraznit, že jednu věc štíhlá výroba rozhodně nechce snížit.

Kvalitu.

Zeštíhlení výroby neznamená snížení kvality 

Mnoho firem vnímá štíhlou výrobu jako co nejvyšší osekávání nákladů, což není pravda. 

Ano, faktor ceny při rozhodování zákazníků hraje velkou roli, ale ti zpravidla berou v potaz i kvalitu. 

A ta je většinou důležitější než cena.

Cílem štíhlé výroby tedy je produkovat co nejvyšší kvalitu za využití co nejméně zdrojů.

Lean management umožňuje snížit cenu výstupů nikoliv kvůli použití levnějších surovin, strojů či pracovní síly, což způsobuje snížení kvality produktu, ale efektivnějším využitím zdrojů.

„V Japonsku se používá systém Jidoka, tedy kvalita ve zdrojích. To znamená, že jakýkoliv nekvalitní kus se neposouvá na další operaci, aby na ní došlo ke 100% kvalitě. Kdyby totiž pokračoval dál, tak je každým absolvovaným procesem pro výrobce dražší a dražší,“ doplňuje Řehák.

Náš spolupracovník, který během posledních 18 let pomáhal zlepšovat procesy výrobním firmám v 19 zemích a celkem jim ušetřil více než 2,5 miliardy korun, má jasno:

„Kvalita se nedá vykontrolovat, kvalita se musí vyrábět.“

Chcete zeštíhlit výrobu bez snížení kvality výstupů?

Kontaktujte nás a domluvte si bezplatné DEMO MES SoftLi – nejlepšího MES systému na trhu. Rádi vám ukážeme, jak díky němu dostanete svou výrobu do formy. Bez jojo efektu.