Chci demo

Úspora energií v praxi: Jak vám modul Měření energií sníží spotřebu i výdaje?



Hlavní výhody a obecné použití modulu Měření energie jsme si již představili v minulém článku. Tento bude zaměřený ryze prakticky. Ukážeme si několik příkladů reálných problémů, které nejnovější člen ekosystému MES SoftLi našim zákazníkům pomůže odstranit.

Modul Měření energií v plastikářském průmyslu

V plastikářství je potřeba lisovací stroje nechat nějakou dobu předehřát, než začnou lisovat plasty. Jenže to předehřátí spotřebovává spoustu energie.

Přesto se mnohdy nechává zapnuté i v situaci, kdy stroj je zrovna dočasně odstavený a čeká, až se znovu rozjede. 

Jednou je to kvůli poruše, podruhé chybí operátoři a jindy zase nejede zakázka.

Důvody jsou různé, ale výsledek je vždy stejný – stojí to peníze.

Ano, někteří zaměstnanci našeho klienta sice občas dokážou zbytečné předehřání poznat dotykem a daný stroj pak vypnou, ale na to po digitální transformaci už opravdu není nutné spoléhat.

Zákazník ví, že když je tento prostoj delší než 2 hodiny, tak se už zapnuté předehřívání nevyplatí.

Proto chtěl tento proces zautomatizovat, aby mu prostřednictvím modulu Alarmy přišlo upozornění, kdy na daných strojích už 120 minut neběží produkce, ale ty přitom stále spotřebovávají velké množství energie.

Propojení se všemi funkcionalitami MES SoftLi mu pomůže i s rozhodnutím, jestli má smysl nechat běžet předehřátí před další produkcí či nikoliv.

Stačí se podívat se Planneru (plánovače výroby), kde zjistí, kdy je v plánu další zakázka. Pokud bude třeba až za 3 nebo 4 hodiny, tak hned ví, že předehřátí může v klidu vypnout.

Modul Měření energií v gumárenském průmyslu

V gumárenství je plýtvání energiemi ještě bolestnější téma, protože k nahřátí gumy potřebujete delší dobu a vyšší teplotu.

Navíc stroje produkují hodně zmetků, než se vyladí a dostanou do dobré výrobní výkonnosti.

Monitorování času i spotřebované energie je tady tím pádem naprosto klíčové.

Proto jsme modul Měření energií připravili tak, abyste ho mohli krásně využívat i pro sledování spotřeby elektrické energie s vlivem na kvalitu..

Tento klient už díky napojení na produkční data snadno zjistí, že v rámci předehřívání začne stroj vyrábět dobré kusy až po spotřebování konkrétního množství energie.

Bude tak přesně vědět, kolik času je potřeba nechat stroje předehřát, čímž ušetří peníze za energie i materiál, ze kterého by jinak byly zmetky.

Při dnešních cenách energie je každá minuta citelná znát, a proto informace, že jste například v minulosti předehřívali stoje o čtvrt hodiny déle, než bylo nezbytně nutné, má cenu zlata.

Modul Měření energií na reálné výrobě

Nejen v případě našeho DEMA platí, že… ukázaná platí!

Proto vám v rámci posledního příkladu z praxe ukážeme, jak modul Měření energií vypadá nasazený na reálné výrobě i jak můžete jím nasbíraná data interpretovat.

  1. Kvůli poklesu tlaku v kompresoru došlo k jeho zapnutí, a proto se krátkodobě zvýšila spotřeba zařízení.

  2. V časovém intervalu 16:00–16:10 nastal krátký prostoj, kdy stroj nevyráběl, ale nedošlo k jeho vypnutí. Proto se snížila spotřeba, ale neklesla na nulu.

  3. Při prostoji od 18:00 do 18:30 došlo k úplnému vypnutí zařízení a pozastavení výroby. Spotřeba energie daného zařízení tedy byla nulová a nedošlo ke zbytečným ztrátám.

Měřením elektřiny to jen začíná

Modul Měření energií je postavený na tom, že umíme komunikovat se zařízením, které měří energii. A tou může být nejen elektřina, ale i plyn, voda nebo třeba stlačený vzduch – jedna z nejdražších energií v průmyslu, u které často dochází k únikům.

V případě zájmu o měření a zasazení do kontextu s výrobními daty i u dalších energií nás kontaktujte. Určitě dokážeme vymyslet způsob, jak vyřešit i vaše potřeby.

Chcete odstranit plýtvání energiemi?

Domluvte si bezplatné DEMO modulu Měření energií MES SoftLi. Ukážeme vám, jak díky němu ještě zefektivníte svou výrobu a ušetříte energie i peníze.