Chci demo

ERP vs. MES: Proč je MES ve výrobě nenahraditelný?



Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o souboj, kdo s koho, realita je úplně jiná. ERP a MES si nekonkurují, ba naopak. Vzájemně se doplňují. A společně dávají podnikům kompletní přehled o výrobě i firemních procesech. Pojďme si tyto spojené nádoby i jejich synergii blíže představit.

Definice MES a ERP

MES (zkráceně z anglického výrazu „manufacturing execution system“) je výrobní informační systém. Jedná se o software, který pomáhá výrobním podnikům řídit jejich výrobní procesy na pracovišti. Poskytuje přehled o všech faktorech výrobního procesu v reálném čase a umožňuje firmám optimalizovat provoz, zeštíhlit výrobu i zlepšit celkovou efektivitu.

Hlavní benefity MES:

  • Poskytování dat v reálném čase

  • Sledování výrobků

  • Cenné poznatky o výrobním procesu

ERP (zkráceně z anglického výrazu „enterprise resource planning“) je systém pro plánování podnikových procesů. Jedná se o software, kterým firmám umožňuje řídit nevýrobní procesy, jako je účetnictví, HR, zásobování nebo koordinaci dodavatelského řetězce.

Hlavní benefity ERP:

  • Lepší přehled o zdrojích

  • Vyšší efektivita díky automatizaci

  • Informovaná rozhodnutí

Klíčové rozdíly mezi systémy ERP a MES

ERP vs MES: Provoz

MES i ERP jsou pro výrobní proces nezbytné, ale každý z nich slouží k jiným účelům. Software MES se zaměřuje na řízení a monitorování výrobního procesu v tovární hale, zatímco systém ERP nabízí komplexnější pohled na firemní procesy a zasahuje i do kancelářských činností, jako je účetnictví, HR a řízení dodavatelského řetězce. 

ERP vs MES: Vizualizace dat

Systém MES generuje reporty v reálném čase, což znamená, že uživatelé vidí aktuální informace o průběhu a výkonu výroby, díky čemuž mohou zareagovat okamžitě. 

Naproti tomu systém ERP poskytuje pravidelné reporty, obvykle na denní, týdenní nebo měsíční bázi. Uživatelé si tedy musí počkat na vygenerování reportu, než si data zobrazí. A opatření na základě zjištěných dat tedy mohou činit až zpětně.

Proto je MES skvělý nástroj pro sledování krátkodobých trendů, ale ERP je vhodnější pro dlouhodobé plánování a rozhodování. Nejlepší je ale kombinovat oba systémy, protože v takovém případě máte komplexní přehled o svých datech.

ERP vs MES: Složitost

Software ERP je z pohledu celé firmy patrně komplexnější, protože zasahuje téměř do všech sfér podniku a „sedí“ na penězích a dalších zdrojích. Jde o všeobjímající systém, který ale v některých oblastech nejde až do úplného detailu, a proto je vhodné ho podpořit integrací se specializovanými systémy. Ve výrobě to je MES, u skladování WMS. 

MES je oproti ERP úzce zaměřený a věnuje se hlavně řízení výrobního procesu. Proto je zpravidla velmi žádoucí ho integrovat s dalšími systémy, jako je ERP, WMS nebo docházka. 

ERP vs MES: Integrace

Hlavní rozdíl mezi systémy MES a ERP z pohledu integrace je zároveň i důvod, proč ERP nemůže ve výrobě nahradit MES.

MES je integrován přímo se stroji ve výrobní hale, díky čemuž MES sbírá data přímo ze strojů, ERP nikoliv.

Oba systémy je ale samozřejmě potřeba integrovat s dalšími, jako je CRM, účetnictví nebo řízení dodavatelského řetězce. 

ERP vs MES: Náklady

Systémy MES jsou obvykle levnější než ERP, protože jsou určeny k řízení konkrétního aspektu výrobního procesu. Systémy ERP jsou komplexnější, a proto jejich implementace může být dražší.

Výhody MES

  • Viditelnost a monitorování výroby v reálném čase – úplný přehled o datech v reálném čase, aby šlo analyzovat výkonnost a maximalizovat možnost zlepšení výrobní linky.

  • Snížení provozních nákladů – sledování nákladů na práci, prostojů a údržby v reálném čase, aby šlo určit, jak efektivněji využívat rozpočet.

  • Zlepšení produktivity – možnost řídit výrobní linku tak, aby fungovala nejlépe, jak může. 

Výhody ERP

  • Lepší řízení zásob – skladové zásoby lze sledovat a analyzovat, po jakých produktech je vysoká poptávka.

  • Lepší zkušenost zákazníků – lepší plánování zdrojů, které vede i ke zlepšení koordinace mezi odděleními a včasnému plnění zakázek.

Snížení rizika – automatizací vybraných obchodních operací se snižuje počet lidských chyb a zjednodušuje kontrola dodržování předpisů.

Potřebuji MES, když mám ERP?

To je otázka, kterou si klade mnoho managementu výrobních firem.

Věříme, že odpověď přinese následující srovnání.

  • ERP řeší PROČ – a je zaměřen na strategické rozhodování

  • MES řeší JAK – a podporuje operativní činnosti.


  • ERP se nehodí pro sledování výroby v reálném čase. 

  • MES ano – a umožňuje rychle reagovat na aktuální problémy a požadavky.


  • Uživatelé ERPu potřebují dlouhodobě sbíráné informace.

  • Uživatelé MESu ve výrobě potřebují informace získávat okamžitě.

MES tedy vhodně doplňuje, rozvíjí a zefektivňuje ERP systém. Ten je užitečný i sám o sobě, ale teprve v kombinaci s MES softwarem z něj vytěžíte maximum.

  • Příklad: I zdánlivě nepodstatná strategická změna na úrovni ERP vyvolá spoustu změn v operativním řízení s dopadem na výrobu. A ty by bez systému MES nebylo možné uhlídat.

Jako vizuální příklad symbiózy MES a ERP poslouží pyramida automatizace (ISA-95 model) s hierarchií systémů v rámci výrobního procesu.

ERP zastřešuje podnikové procesy, které plánuje. Ale teprve díky dalším, úzce zaměřeným systémům a nástrojům (nejprve MES a WMS, poté SCADA a PLC, a nakonec samotným strojům) dokáže tyto procesy efektivně koordinovat a řídit zdroje.

Chcete efektivně kombinovat ERP a MES?

Kontaktujte nás a domluvte si bezplatné DEMO MES SoftLi – nejlepšího MES systému na trhu. Rádi vám ukážeme, jak díky němu vhodně svůj zlepšíte řízení, plánování i efektivitu výroby.