Chci demo

Co je lepší: Plánování v MESu, nebo v ERPu?




Dnes máme podle našeho obsahového plánu vydat článek o Planneru. Tady je. Plánování je totiž boží. A tento modul, patřící do široké rodiny MES SoftLi, taky. Pojďme si ho v krátkosti představit a ukázat, jak si vede oproti plánovačům v ERP systémech.


Co je SoftLi Planner? A k čemu slouží?

Planner je jeden z mnoha rozšiřujících modulů MES SoftLi, který slouží k přehlednému plánování výroby.

Graficky znázorňuje naplánované výrobní dávky pro jednotlivé stroje. Dělá to na základě vašich konkrétních výrobních požadavků. Buď těch, které si vytvoříte přímo v Planneru, nebo těch, co tam „propadnou“ z nadřazeného systému, třeba ERP

V grafické podobě přehledně vidíte:

  • co kde a kdy máte vyrábět;

  • jak se výrobní dávky plní;

  • kde máte jaké zpoždění;

  • predikci, kdy bude dávka za aktuálních podmínek dokončena.

Pokud se zakázka skládá z několika výrobních kroků, není problém se podívat na všechny naráz a zjistit, kdy bude celá zakázka dokončena.

Vidíte tedy i návaznosti jednotlivých výrobních kroků – kdy to bylo naplánované, kdy to bylo spuštěné, kde se to prodlužuje i kdy to bude hotové.

Zjistíte také, co se stane, když se původní plán nějak změnil. Například pokud někdo v průběhu výroby přišel s novým požadavkem. 

V takovém případě budete vědět, kam se dávky odsunuly a proč.

Komu je Planner určený?

Každému, kdo má MES a chce zefektivnit výrobu. A je jedno, jestli se věnuje zakázkové kusové výrobě, nebo vyrábí formou standardní sériové produkce dlouhých dávek.

Veškerá specifika a z toho odvezené požadavky na plánování výroby se dají v Planneru jednoduše nastavit.


Pomůže vám Planner ušetřit?

Planner sám o sobě finanční úspory nepřináší, ale pomáhá firmám ušetřit jinde. Sportovní terminologií jde o asistenci. A situaci, kdy sice smetanu slízne někdo jiný, ale bez autora gólové nahrávky by branka nepadla.

Planner je tedy výrobní špílmachr, který sází kolmice za obranu až před prázdnou bránu…

Operátorům pak stačí nebýt v postavení mimo hru – a můžete se jít radovat.

  • Z úspor: například díky optimalizaci  času na přestavby či zkrácení prostojů mezi obchoďákem domluvené zakázky a začátkem její realizace.

  • Z efektivity: protože třeba to, co vám dříve zabralo 5 pracovních dní, stihnete za 4. 



Je Planner lepší než plánovací moduly v ERPu?

Jednoznačně. Ale bohužel si to ještě spousta výrobních podniků, včetně opravdu velkých fabrik, neuvědomuje a stále spoléhá pouze na plánovače v ERPu. 

Jaké jsou hlavní výhody Planneru oproti plánovačům v ERPu?

  • Plánovací moduly v ERPech nemají data o plnění plánu v reálném čase. Dostanete je třeba až po konci směny, kdy už nemůžete reagovat na aktuální potřeby. V našem Planneru ale celou dobu vidíte, jak se plán (ne)plní, a proto lze na problémy typu posuny či přeskakování dávek operativně reagovat.


  • Naplánované výrobní dávky se z Planneru okamžitě „propadnou“ přímo na terminály strojů. Nemusí tedy na trase kancelář-provoz putovat vytištěné plány ani mistr nemusí informovat operátory, jak to často bývá nutné při plánování v  ERPu. Díky plánovači SoftLi se zvolený plán ihned dostane do výroby a lidi ho vidí.


  • Planner je webová aplikace, která je přístupná odkudkoliv a kterou může sdílet a používat neomezené množství lidí v celé fabrice. Záleží pouze na vás, komu a jaká udělíte přístupová práva. Na cenu to nemá žádný vliv. Platíte pouze za licenci, nikoliv počet uživatelů.


  • Propojení s živými daty nepomáhá zlepšovat pouze efektivitu výroby, ale i samotný proces plánování. U plánovačů v ERPu se totiž dozvíte maximálně to, že nedošlo k naplnění plánu, ale nic víc. Příště tedy musíte spoléhat na to, že se důvody zpoždění už nebudou opakovat, nebo upravíte plány metodou pokus-omyl. Díky Planneru budete vždy přesně vědět, co a proč se pokazilo.


  • Plánování v ERPu vlastně není plánování, jako spíš oznámení, kolik věcí na kterém stroji chcete vyrobit. U Planneru si můžete přesně určit i jednotlivé posloupnosti a naplánovat si, kdy co bude hotové. My zkrátka myslíme na celý výrobní vláček a to, kolik je na jeho cestě zastávek, přestávek i plánovaných přestaveb. 


  • Planner SoftLi umožňuje stisknutím jediného tlačítka automaticky přeplánovat plán s ohledem na aktuální stav jeho (ne)plnění.


  • V Planneru si můžete udělat i simulaci plánování výroby. Nejprve si vše vyzkoušíte nanečisto, vše pečlivě porovnáte a teprve definitivní (a otestovaný!) plán pošlete na stroje.

Jak probíhá implementace?

Velmi rychle. Vzhledem k tomu, že Planner nefunguje samostatně, ale funguje coby rozšiřující modul MES SoftLi, stačí pouze koupit licenci, zadat licenční klíč a následně udělit přístupová práva, komu budete chtít. 

A co napojení na systémy třetích stran?

Plánování v Planneru se odvíjí podle vstupních požadavků, které mohou přijít i z jiného systému, nejčastěji z ERPu. Ten ale musí mít povoleno komunikovat se systémem třetích stran. Pak není problém přijímat i následně odesílat data pomocí různých komunikačních  technologií.

Vyzkoušejte si nezávazně modul Planner

Chtějte DEMO, protože ukázaná platí. Přesvědčte se na vlastní výrobě, proč je MES SoftLi i díky rozšiřujícím modulům nejlepší na trhu. A teprve pak se rozhodněte.