MES

6 pádných důvodů, proč plánovat výrobu se SoftLi Plannerem

Plánování je svatý grál řízení výroby. My v SoftLi ho vnímáme jako zpečetění dlouhodobé práce s daty a poslední střípek do mozaiky jménem digitalizace. Proto razíme filosofii, že když nemáte MES, tak nemá cenu mít ani plánovač, jelikož si můžete plánovat, co chcete, ale ve výrobě se bude dít něco úplně jiného a plánovač netuší, jak se jeho plán bortí. Ostatně posuďte sami.

Trápí nás to, co trápí fabriky, ale přitom o tom ani neví

Mnoho výrobních podniků, respektive jejich vedení, bohužel ještě stále vyznává názor, že nejdřív musíte mít plán a teprve až pak výrobu, a proto nasazují plannery ještě dříve než MES.

Jenže to je špatně.

Při používání plánovače výroby z ERP systému po konci směny maximálně zjistíte, že jste nesplnili plán, ale nic víc.

U úpravy plánu na příští den se tedy nemáte o co opřít.

Buď to nastavíte stejně a doufáte, že se důvody předchozího zpoždění už nebudou opakovat, nebo můžete použít starou dobrou metodu pokus-omyl.

Takže zmenšíte výrobní dávky, aniž byste věděli, proč jste to minule nestihli.

Podle nás byste ale nejdřív měli zjistit, jakým způsobem vyrábíte – a teprve pak plánovat. Ne obráceně.

Plánováním to až končí. Protože nasazení systému pro efektivní plánování má smysl i požadované výsledky teprve, když:

  • jdete postupně odspoda;

  • máte k dispozici všechna data;

  • víte přesně, jak probíhá vaše výroba.

A to je pomyslný nultý důvod, proč plánovat výrobu se SoftLi.

Spousta lidí totiž nejdřív nechce MES, ale plánovač. Chtějí zefektivnit plánování výroby, protože si myslí, že jejich největší ztráty tkví ve špatném plánování výrobních dávek. My jim ale vždy s podporou dat vysvětlíme, že jako první potřebují MES. A až poté ho doplníme o Planner, díky kterému se třeba dávky, které dřív trvaly týden, rázem stihnou za tři dny.

Jaké jsou další výhody našeho Planneru?

1 Možnost operativního přeplánovaní v průběhu směn

Planner SoftLi umožňuje stisknutím jediného tlačítka automaticky přeplánovat plán s ohledem na aktuální stav jeho (ne)plnění. Na rozdíl od plánovacích modulů ERP systémů operuje s živými výrobními daty, takže můžete reagovat na aktuální potřeby.

V reálném čase vidíte úplně vše. A náš Planner se tomu dokáže efektivně přizpůsobit. Například i tomu, když se technolog z nějakého důvodu rozhodně změnit dobu cyklu u výrobku, protože stroje jeho produkci zvládnou rychleji, nebo naopak jsou pomalé a nestíhají.

Plánovač tuto skutečnost vezme v potaz a navrhne přeplánování výrobních dávek tak, aby byly za dané situace co nejefektivnější.


2 Dávkování výrobních dávek tak, aby bylo co nejméně přestaveb a byla co nejvíc využita kapacita výroby

Bez reálných dat jsou všechno jen domněnky. My ale myslíme na celý výrobní vláček a to, kolik je na jeho cestě zastávek, přestávek i plánovaných přestaveb. 


3 Agregace výrobních požadavků

Planner SoftLi umožňuje seskupit požadavky na plánování výroby tak, že například z původního počtu 1000 požadavků budete mít jen 300. Požadavky totiž budou agregovány do sebe. A jak se to projeví? Minimalizací, nebo úplnou eliminací přestavby a dalších ztrátových časů.


4 Maximální přehlednost

Díky grafickému znázornění všech ukazatelů se v Planneru bez problémů zorientuje i ten, kdo ho používá poprvé. Jasně v něm vidíte, jak jsou jednotlivé požadavky zaplánované a jestli je vše vykryté, nebo ještě něco zbývá.

Ty zaplánované se hned schovají  a zobrazovat se budou jen ty, které ještě musíte zaplánovat. Čistý štít, čistá práce.


5 Přeplánování výroby podle aktuálního počtu lidí nebo množství materiálu

Ano, o funkci přeplánování výroby v reálném čase na základě živých dat už řeč byla. Její rozvedení je ale natolik užitečná fíčura, že si zaslouží samostatný bod.

Náš Planner totiž dokáže přeplánovat výrobu i podle toho, kolik lidí zrovna přišlo na směnu. Pokud u stroje, kde standardně dělají dva lidi bude jen jeden, tak to stačí uvést do plánovače a ten pak „vagónek“ celého procesu natáhne.  A vy okamžitě zjistíte, jak se vám změní potřebný čas k dokončení dávky. 

U materiálu to funguje podobně. V případě zaseknutí dodávky materiálu vyplníte aktuální stav zásob do Planneru, který si vyhodnotí, že třeba místo 10 dávek dokážete vyrobit jen 9 a podle toho upraví jejich plány. 

6 Možnost zapojení umělé inteligence

Modul Planner nabízíme ve dvou úrovních.

  1. Základní – tedy té, o které jsme až doposud hovořili.

  2. Pokročilé – té, která bude obsahovat tzv. chytristiku.

Druhá varianta obsahuje prvky umělé inteligence, která ze základního systému plánování udělá pokročilý (APS).

Nebudete k tomu muset dlouze & draze analyzovat výrobní data a následně ještě za větší peníze programovat. 

Všechnu práci obstará Planner, který bude sledovat:

  • jakým způsobem klíčoví uživatelé plánují výrobu;

  • jak se rozhodují;

  • jak se chovají;

  • jak jsou jejich plány následně realizovány. 

Z toho se bude učit, postupně zpřesňovat a časem dokáže naplánovat výrobu efektivněji než ten, kdo ho učil.

Základní i pokročilý modul nabízíme jako hotové produkty, takže jejich implementace je mnohem rychlejší, levnější a efektivnější než u custom-made vývoje.

Ten ale také umíme, a proto v případě zájmu vám rádi vytvoříme speciální plánovač dle konkrétních požadavků.

Co byste si z toho měli odnést?

Je naprosto zásadní sbírat data. Protože když máte data z výroby (MES) i z plánování (základní model Planneru), tak se pak už snadno dokážete posunout na APS – a celé vaše plánování už bude daleko efektivnější.

Z dat nachytřená AI vám dokáže navrhnout, jak poskládat výrobní požadavky tak, aby byl výsledek co nejlepší. A například zkrátí sestavení plánu o 1–2 dny. Ty pak můžete využít jakkoliv. Důležité je, že jimi už nebudete plýtvat.

Ten, kdo už sbírá data, bude mít díky umělé inteligenci ještě větší výhodu před konkurencí než doposud. 

Začněte s tím ještě dnes. Vyzkoušejte si nezávazně modul Planner a přesvědčte se na vlastní výrobě, proč je MES SoftLi i díky rozšiřujícím modulům nejlepší na trhu. A teprve pak se rozhodněte.