Chci demo

Spojení umělé inteligence a průmyslové výroby: jaké jsou aktuální trendy?

Razantní nástup AI je „game changer“ pro většinu oborů. A průmysl není výjimkou. Přechod k automatizaci procesů není nic nového, ale umělá inteligence tu evoluci značně urychlí. Přináší totiž nové způsoby zefektivnění výroby. Podívejte se, co už můžete zařadit i do vašeho podnikání. 

Autonomní vozidla

Autonomní vozidla představují revoluční technologii, která kombinuje používání umělé inteligence se senzory. Díky tomu se dokážou pohybovat i bez řidiče. 

Výhody autonomních vozidel v praxi

Autonomní vozidla využijete k zefektivnění přepravy, protože AI umí plánovat a průběžně optimalizovat vhodnou trasu tak, abyste se vyhnuli dopravním zácpám. Tím se zkrátí čas doručení a ušetří za palivo. Zakomponování umělé inteligence navíc přispěje k minimalizaci nehod způsobených lidskou chybou – vyspělý systém senzorů totiž dokáže okamžitě reagovat na změny v okolním provozu.

Řízení zásob

Řízení zásob se dnes už bez umělé inteligence neobejde. Tedy v případě, pokud ho chcete mít efektivní. Průmyslové podniky všech velikosti již AI využívají pro plánování a optimalizaci stavu zásob. 

Výhody řízení zásob s využitím AI v praxi

Analytika dat a strojové učení umožňují předvídat data a identifikovat trendy či vzorce ve spotřebě zboží. To vede k lepšímu využití výrobních kapacit a zmenšení rizika vzniku přebytků nebo nedostatků zásob. Díky tomu snížíte náklady a zvýšíte efektivitu skladování.

Analýza obrazových informací a identifikace vzorů

Další revoluční změnou, kterou AI přináší, je rychlá a přesná intepretace obrazových informací. I těch, co jsou pro lidské oko jen obtížně zpracovatelné. 

Výhody analýzy obrazů a identifikace vzorů v praxi

Okamžitá analýza obrazových informací je nepostradatelnou součástí kontroly kvality, kde pomáhá odhalovat vadné výrobky či odchylky v procesu výroby. Tím minimalizuje riziko zmetků a zvyšuje spokojenost zákazníků.

Kobotika

Mezi nejnovějších trendy v průmyslové automatizace patří i kobotika – společná práce lidí a strojů.

Výhody kobotiky v praxi

Prostřednictvím kobotiky dochází ke spojení lidské kreativity a robotické automatizace u opakujících se činností. Díky tomu se zvyšuje produktivita a zkracuje doba výroby. Vy tak snížíte svoje náklady a posílíte svou konkurenceschopnost. 

Průmyslové IoT

Průmyslové IoT propojuje výrobní zařízení a senzory s internetem, umožňuje sběr dat a analytiku v reálném čase. A tím poskytuje nové možnosti zvýšení efektivity a produktivity.

Výhody průmyslového IoT v praxi

Pomocí průmyslového IoT lze sbírat a analyzovat obrovské množství z různých procesů výroby. Díky tomu o nich získáte lepší přehled a dokážete identifikovat chyby, abyste optimalizovat provoz. Budete také moct předvídat případné selhání zařízení a provádět včasnou údržbu strojů.

Vzdálené sledování a řízení

Prostřednictvím umělé inteligenci a vyspělých komunikačních technologií už lze provozovat a sledovat průmyslová zařízení z dálky.

Výhody vzdáleného sledování a řízení v praxi

Díky vzdálenému sledování a řízení můžete kontrolovat své výrobní procesy v reálném čase, což vede k vyšší efektivitě provozu a rychlejšímu reagování na případné problémy či poruchy.

Monitoring obstarávají výrobní informační systémy (MES). Podívejte se, jak vzdálené sledování a řízení vypadá v MES SoftLi: => https://softli.cz/cs/domluvit-prezentaci

Chcete MES, který reaguje na aktuální trendy?

Kontaktujte nás. MES SoftLi je nejlepší výrobní informační systém na trhu mimo jiné proto, že jde s dobou a průběžně adaptuje umělou inteligenci. Rádi vám i díky nejnovějším technologiím pomůžeme ještě více optimalizujeme vaši výrobu.